Echtscheiding

Omdat een scheiding al vervelend genoeg is, zorgt Kanzz er voor dat de financiële kant goed geregeld wordt en duidelijk op papier komt te staan.

Echtscheiding - Kanzz

Geef elkaar een Kanzz

Scheiden is moeilijk. Er moeten veel belangrijke beslissingen worden genomen dat is vaak zwaar en emotioneel. Daarnaast heeft scheiden een grote financiële impact.

Moet je straks alimentatie betalen of krijg je deze juist? Wat gebeurt er met het huis waar jullie nu in wonen? Maar vergeet niet wat de gevolgen voor je pensioen, lijfrente of nabestaandenpensioen kunnen zijn. Denk ook aan de aanpassing van je testament.

Ik kan jullie samen hierbij helpen of ik kan een van jullie bijstaan. Als je samen gaat scheiden, maak je afspraken waar je samen achter staat. Daarvoor zijn jullie beiden bereid elkaar een kans te geven. Je wil samen het gesprek aan gaan en daar horen ook concessies bij. Alle mogelijkheden en wensen worden besproken en ik zorg ervoor dat alles goed op papier komt. Zo kan ieder zich weer snel op de toekomst gaan richten.

Ook al ben je al langer geleden gescheiden, er kunnen dan later nog wijzigingen zijn waardoor de eerder gemaakte afspraken niet meer aansluiten. Heb je financiële plannen? Neem dan een eerdere scheiding hierin altijd mee.

Lees verder
Echtscheiding - Strand

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Wil een van jullie twee in de huidige woning blijven wonen? Dat kan als deze de hypotheek volledig overneemt. Bij een overwaarde zal de ex-partner moeten worden uitgekocht. Dit kan door het inbrengen van eigen geld, of door verhoging van de hypotheek.

Bij het afsluiten van de hypotheek op de gezamenlijke woning, heeft de geldverstrekker jullie ieder hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Als jullie de woning bij een scheiding verdelen, zal de vertrekkende partner van deze hoofdelijke aansprakelijkheid af willen. Dit noemt men ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit proces kan even duren. Iets om rekening mee te houden als je een nieuwe hypotheek wil aangaan voor een andere woning. De regels van banken zijn hierbij veel soepeler dan bij de aankoop van een nieuwe woning. Er is vaak meer mogelijk dan je wellicht denkt.

Emoties maken het niet eenvoudiger om samen overeenstemming te bereiken over bepaalde zaken. Daarom help ik je om de financiële aspecten van de scheiding in goede banen te leiden. Zo krijg je de kans weloverwogen afspraken te maken.

Lees verder

Veelgestelde vragen

 • Kinderen

  Ouders willen het beste voor hun kinderen. Door samen en met de kinderen (afhankelijk van de leeftijd) in overleg te gaan, kan een goede beslissing met de juiste intentie genomen worden. Onderwerpen die hierbij naar voren komen, zijn onder meer:

  • Wanneer vertellen we het de kinderen?
  • Waar gaan de kinderen wonen?
  • Hoe ziet de omgangsregeling eruit?
  • Is co-ouderschap mogelijk?
  • Op welke wijze worden de kosten van de kinderen verdeeld?
  • Wat zijn de wensen van de kinderen?

  Hoe is het als je ouders gaan scheiden? Bekijk hieronder de video van Het Klokhuis. Maurice praat met kinderen van wie de ouders zijn gescheiden.

 • Wonen

  Jullie woning is altijd een belangrijk onderdeel. Afhankelijk van jullie wensen zal ik in kaart brengen wat de opties en mogelijke consequenties zijn. Wil een van jullie in de woning blijven wonen of wordt de woning verkocht? Ik kan jullie helpen om een goede indicatie van de waarde van de woning  te verkrijgen wat als uitgangspunten kan dienen.

  Bij een eigen woning zal er financieel, fiscaal en ook juridisch veel moeten worden uitgezocht. Ik kijk of jullie wensen financieel haalbaar zijn voor zowel de achterblijvende partner als de vertrekkende partner. De vertrekkende partner moet rekening houden met de eventuele aanschaf van een andere woning en heeft wellicht te maken met (extra) verhuiskosten.

  Als een van jullie beide niet meer thuis woont moeten er afspraken worden gemaakt over de kosten.

   

 • Alimentatie

  Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Dat noem je een alimentatieplicht. Als jij niet genoeg inkomsten hebt, dan kan het zo zijn dat jouw ex-partner partneralimentatie aan jou moet betalen. Er is ook een alimentatie voor kinderen: kinderalimentatie.

  De alimentatieplicht geldt zowel voor stellen die getrouwd waren als voor stellen die een geregistreerd partnerschap hadden. Voor samenwoners geldt deze wettelijke verplichting niet, maar kunnen desondanks hierover wel afspraken maken.

  Denk eraan dat partneralimentatie wordt gezien als inkomen. Dit houdt in dat je hier belasting over moet betalen en dat de betalende partij een gedeelte terug kan vragen van de belasting. Kinderalimentatie valt buiten de belasting.

  Alimentatie is een bijdrage in de kosten die jij, of je kind nodig hebt om te kunnen leven. Ik maak berekeningen voor partner- en kinderalimentatie en leg dit duidelijk vast. Daarnaast sta ik stil bij wat er gebeurt mocht je ex-partner voortijdig komen te overlijden.

   

   

   

 • Pensioen & Lijfrente

  Het onderwerp pensioen is lastig en wordt vaak vergeten. Daar wordt gedurende een echtscheiding niet aan gedacht. Toch is het een belangrijk onderdeel om goed te regelen. De pensioenpot kan natuurlijk flink opgelopen zijn. Dit is niet alleen van toepassing als je straks gestopt bent met werken, maar ook als je ex-partner voortijdig komt te overlijden.

  Vaak zullen de wettelijke regels van de zogeheten pensioenverevening worden gevolgd. Die komen erop neer dat de wet bepaalt dat het, tijdens het huwelijk opgebouwde, pensioen moet worden verdeeld. Ex-echtgenoten kunnen in plaats van de huwelijksperiode een andere periode als grondslag voor de verdeling kiezen. Zo zou je de periode van samenwoning voor het huwelijk mee kunnen laten tellen.

  Als jullie in gemeenschap van goederen zijn gehuwd en een van beide (of beiden) heeft een lijfrenteverzekering afgesloten, dan zal deze verzekering – uitzonderingen daargelaten – in de gemeenschap van goederen vallen. Deze gemeenschap, waaronder de lijfrentepolis, zal verdeeld moeten worden. Dit betekent noodgedwongen een (gedeeltelijke) overdracht van de lijfrente. Dit leidt normaliter op grond van de Wet inkomstenbelasting 2001 tot belastingheffing. Omdat het oogmerk bij echtscheiding niet het behalen van een fiscaal voordeel zal zijn, zijn geen fiscale gevolgen verbonden aan een verdeling in het kader van echtscheiding. Een dergelijke overdracht kan dus zonder belastingheffing plaatsvinden. Het moet dan wel gaan om een verdeling: het in tweeën delen van een verzekering, waarbij geen contanten vrijkomen. Dat is onder andere mogelijk door de twee delen voortaan op aparte polissen te administreren.

 • Vermogen

  Bij een echtscheiding worden jullie spullen (huisraad en auto’s) maar ook spaargeld, beleggingen en andere zaken verdeeld moeten worden.

  Wellicht heeft een van jullie een schenking of erfenis ontvangen. Samen zoeken we in detail uit hoe we het opgebouwde vermogen kunnen verdelen.

   

 • Regelen & rechten

  Er komt veel bij kijken om te gaan scheiden. Wat moet je allemaal regelen? En wat zijn jouw rechten?

  Ook op de website van de de Rijksoverheid vind je heel veel objectieve informatie over echtscheidingen. Laat je vooral goed informeren.

  Doe gemakkelijk de test op de website van Rijksoverheid.nl.

 • Testament

  Tussen het moment waarop een huwelijk duurzaam is verstoord en de echtscheiding kan een lange periode liggen. Is er ondertussen niets geregeld, dan kunnen jij en je bijna-ex-partner nog steeds van elkaar erven als een van jullie gedurende deze periode overlijdt. Dat is meestal niet de bedoeling. Pas daarom zo nodig het testament aan.

  In moderne testamenten wordt veelal opgenomen dat een beschikking ten gunste van een partner niet geldig is als de duurzame samenleving op het moment van overlijden is beëindigd.

Heb je een vraag, of wil je graag wat extra informatie?