Financiële planning
Kanzz maakt het helder en overzichtelijk! Zo maak je weloverwogen beslissingen en kun je rustig slapen.
Helder en overzichtelijk
Iedereen krijgt gedurende zijn of haar leven – privé of zakelijk – te maken met veranderingen die ook financiële gevolgen hebben. Wensen en dromen veranderen gedurende je leven. Dat is prima zolang je er goed op bent voorbereid.
Het is heel fijn om een doel of droom te hebben, maar zonder plan zal er niet veel van komen. Of het nu gaat over dat ene droomhuis op die droomplek, het eerder stoppen met werken of het maken van die prachtige wereldreis. Daarnaast is het goed om te weten hoe je er financieel voor staat als jij of je partner komt te overlijden of langdurig ziek wordt. Je inkomen kan (tijdelijk) flink minder zijn en zelfs wegvallen. Zonder plan kom je nergens. Heb jij al een plan?
Financieel plan of financieel advies?
Een plan bevat informatie over je huidige financiële situatie en de wensen voor je toekomstige financiële situatie. Hierin wordt duidelijk wat er al goed geregeld is en waar er nog bijsturing nodig is.
Het financieel advies bevat het advies met concrete mogelijkheden en producten die nodig zijn om jouw wensen en dromen te kunnen realiseren.
Een financieel plan geeft duidelijkheid en rust. Hiermee creëer ik overzicht over wat je nodig hebt om jouw wensen en dromen te realiseren. Dit geeft je focus en hierdoor neem je de juiste maatregelen voor een zorgeloze toekomst. Als gecertificeerd financieel planner met het CFP® keurmerk ga ik graag voor je aan de slag. Hiermee ben je verzekerd van objectief en deskundig advies.
Bekijk mijn werkwijzeHoe ga ik te werk?
1. De ontmoeting
We gaan aan de slag met het verkennen van jouw of jullie situatie en wat je samen met ons wil bereiken. We bepalen samen welk programma het beste bij je past en schetsen hoe het programma er de komende tijd uit gaat zien.
2. Financiële foto
We maken de financiële foto van je huidige situatie. Als voorbereiding op deze sessie ontvang je een huiswerk opdracht. Voor een persoonlijk financieel plan is uiteraard (veel) informatie nodig. Je kunt vragen verwachten over je inkomenssituatie en vermogensopbouw. Ook komen je uitgaven en risico’s die je wel of juist niet wil lopen aan de orde. Verder bespreek ik je wensen en ambities voor nu en later.
3. Analyse
Al deze informatie verwerk ik tot een persoonlijk financieel plan. Dit beschrijft je huidige en toekomstige financiële situatie. Het maakt duidelijk wat je al goed hebt geregeld en wat je nog moet aanvullen of bijsturen.
4. Financieel plan
Het financieel advies bevat de concrete oplossingen en producten die nodig zijn om jouw wensen en dromen te kunnen realiseren. Ik zoek hierbij de beste aanbieder die past bij jouw leven.
Regelmatige update
Elk persoonlijk financieel plan is natuurlijk een momentopname. Je leven staat niet stil. Het is daarom verstandig om je dit plan geregeld samen tegen het licht te houden. Zo kun je tijdig bijsturen als dat nodig is.
Financiële planning is meer dan je hypotheek!
-
Relatie
Trouwen of gaan samenwonen is één groot feest. Wat heb je geregeld voor de financiële en juridische gevolgen?
Samenwonen
Samenwonen doe je vooral omdat je samen verder wil in het leven. Maar het heeft ook gevolgen voor je financiële situatie. Je gaat een huishouden delen en maakt samen kosten. Denk aan de woning, gas water licht en de boodschappen.Niets vastleggen = alleenstaand voor de wet
Als je gaat samenwonen zonder iets vast te leggen, blijf je juridisch gezien alleenstaand. Dit kan vervelende consequenties hebben. Het is daarom verstandig om je relatie officieel vast te leggen.Trouwen
Trouwen is een hoogtepunt in je leven. De dag waarop je dat gaat vieren, moet natuurlijk één groot feest zijn. Maar in de aanloop is het verstandig om ook na te denken over de financiële en juridische gevolgen. Hoe kies ik tussen gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden? Wat is het verschil en waar moet je op letten? Sinds 1-1-2018 zijn er nieuwe regels omtrent trouwen in Gemeenschap van Goederen. Dit kan grote gevolgen hebben. Ik geef je duidelijke uitleg.Kinderen uit eerdere relatie? Scheiden?
Wat betekent het als jij of je partner al kinderen hebben uit een eerdere relatie? Wat gebeurt er als je toch uit elkaar gaat. Scheiden is al vervelend genoeg.De juiste keuzes
Er komt financieel en juridisch veel kijken bij trouwen of samenwonen. Ik kijk samen met jullie naar je situatie en help je om de keuzes te maken die bij jouw leven passen. Indien nodig werken we samen met een notaris of advocaat om alles goed op papier te zetten. -
Kinderen
Gezinsuitbreiding is een gebeurtenis die je leven totaal verandert. Sociaal en emotioneel, maar ook juridisch en financieel. De zorg voor een kind kost nu eenmaal geld. En het kost nog meer als jij of je partner (of allebei) besluit om minder te gaan werken en meer tijd aan jullie kinderen te besteden. Daar staat tegenover dat kinderopvang ook niet gratis is.
Studeren
Als kinderen groter worden, gaan andere geldzaken een rol spelen. Ben je op tijd begonnen met sparen voor je kind? En wat als ze gaan studeren?Eerste huis kopen
Ook als een kind eenmaal volwassen is, wil je ze blijven steunen. Bijvoorbeeld als zij hun eerste huis kopen. Welke mogelijkheden tot schenken of lenen zijn er? Of help je ze met een familiehypotheek? Geef ze een goede start van hun eigen volwassen leven.Familievermogen
Ook komt de overdracht van het familievermogen in beeld. Hoe regel je dat het beste en zorg je er tegelijkertijd voor dat je niet onnodig veel belasting betaalt?Bedrijfsoverdracht
Voor ondernemers komt er een moment dat je stil moet staan bij de overdracht van je bedrijf aan je kinderen. Wie neemt het bedrijf over (en wie niet)? En hoe ga je dat zo goed mogelijk regelen? -
Vermogen
Geld opzij zetten voor later kan op vele manieren. Welke mogelijkheden heb je voor jouw vermogensopbouw? Wat is verstandig? En wat doet de fiscus?
Hoe zet je jouw geld slim opzij voor later?
Ik bekijk wat je kunt doen met geld dat je wilt gebruiken voor later. Misschien heb je al vermogen. Het gaat dan juist om een beter rendement te behalen rekening houdend met het risico dat je wel of juist niet wil lopen. Wil je vermogen gaan opbouwen door maandelijks wat extra te sparen. Dat levert veel extra’s op als je op tijd start met een goede spreiding.Beleggen of liever sparen?
Wat is je doel is met je vermogen? Wanneer denk je het weer nodig te hebben? En in welke mate ben je bereid risico’s te nemen? Betaal je niet te veel belasting? Veel vragen. Samen maken we een plan hoe we je vermogen het beste kunnen laten renderen.Zelf doen of laten doen?
Een andere afweging die van belang is. Ga je zelf beleggen of heb je liever hulp van specialisten?Lenen
Tot slot kijken we naar het tegenovergestelde van sparen: lenen. Door goed te kijken naar de verschillende vormen en mogelijkheden kunnen hier vaak grote besparingen worden behaald. -
Pensioen
Aan je pensioen denk je niet elke dag – en waarschijnlijk zelfs niet elke maand. Terwijl je inkomen na je werkzame leven van heel wat facetten afhangt. Daarom is het verstandig om minstens een paar keer in je leven stil te staan bij later.
Pensioentekort en pensioenoverdracht
Veel werknemers hebben een pensioentekort, in een recent onderzoek tot wel 80%! Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Zoals: beperkte regeling vanuit de werkgever, echtscheiding, leeftijdverschil met de partner e.d.Pensioen in combinatie met AOW
De AOW is het ‘basisinkomen’ van vrijwel elke oudere Nederlander én de basis van elk pensioen. Wel stijgt de AOW-leeftijd steeds verder en ontstaat er voor sommigen een AOW-gat.Aanvullen met lijfrente of juist vermogen opbouwen?
Eventuele pensioentekorten kun je aanvullen met een lijfrente. Dit heeft wellicht fiscale voordelen, maar kijk hierbij ook goed naar de consequenties in de verdere toekomst. Dit geld ook als je ervan uitgaat dat je voldoende vrij vermogen hebt. Hoeveel geld heb je nodig op je 65e om levenslang voldoende inkomen te hebben?Ondernemers
Als ondernemer bouw je niet standaard pensioen op. Dat betekent ook dat er wellicht niets geregeld is als je voortijdig komt te overlijden of (langdurig) ziek wordt. Wat betekent dit voor jou, je gezin en je bedrijf? Deskundig advies inwinnen is voor ondernemers daarom geen overbodige luxe. -
Risico's
Niet alleen overlijden is een risico waardoor het inkomen kan dalen. Denk ook eens aan arbeidsongeschiktheid, ziekte of werkeloosheid. Hierdoor kan je inkomen voor een korte of langere termijn flink dalen of zelfs wegvallen. Je kunt je voor deze risico’s verzekeren in bijvoorbeeld een Overlijdensrisicoverzekering. Of dat voor jou van toepassing is bekijk ik graag in een persoonlijk gesprek.
Stel jezelf eens de volgende vragen om te weten komen of je het risico van overlijden goed hebt afgedekt;
- Is alles goed geregeld voor je nabestaanden?
Het is niet iets om elke dag aan te denken: het moment dat we er niet meer zijn. Toch is het belangrijk om er een keer bij stil te staan. Want je nabestaanden willen graag jouw laatste wensen uitvoeren. En jij wilt dat zij in ieder geval zonder financiële zorgen verder kunnen met hun leven. - Hoe is de inkomenssituatie na overlijden van jou of je partner?
Omdat het belangrijk is als je weet hoe de inkomenssituatie van jouw gezin zal zijn als jij of je partner mocht komen te overlijden. Is er bijvoorbeeld een nabestaanden pensioen? Kun je in de woning blijven wonen? - Hoe is de nalatenschap geregeld?
Heb je een testament gemaakt en wat heb je daarin vastgelegd. Wie gaat er wat van je erven en wat als iemand is hertrouwd. In een gesprek lopen we al dit soort scenario’s in overzichtelijke en duidelijke tekeningen. Mag een schoonzoon- of dochter ook erven? Daarnaast kijken we goed naar de fiscale consequenties en hoe het zit met erfbelasting.
- Is alles goed geregeld voor je nabestaanden?
-
Financiële Planning voor medewerkers
Bezuinigingen op het gebied van pensioenen, hypotheekrenteaftrek en sociale zekerheid hebben grote invloed op de financiële toekomst van je medewerkers. Meer en meer wordt van hen verwacht om zelf te zorgen voor hun inkomen na pensioen en bij eventuele risico’s zoals overlijden, ziekte of werkloosheid.
Wil jij je medewerkers inzicht geven hoe ze er financieel voor staan en wat er wel of niet geregeld is?
Overzicht en duidelijkheid
Laat Kanzz jouw medewerkers een overzicht geven over hun financiële situatie nu, straks en later. Wat is er al goed geregeld en waar moet er nog bijgestuurd worden? Op een eenvoudige en overzichtelijke manier leg ik alles uit en bied ik oplossingen.