Vermogen

Wat zijn je wensen en dromen? Hoe ga je vermogen opbouwen om dit te realiseren?

image

Stap voor stap opbouwen

Om je wensen of dromen in de toekomst waar te kunnen maken heb je geld nodig. Op langere termijn kun je denken aan pensioenopbouw voor een zorgeloze oude dag, misschien wil je juist eerder (kunnen) stoppen met werken? Dichterbij liggen wensen als, je kinderen kunnen laten studeren (zonder studieschuld)? Of droom je van een wereldreis of een vakantiewoning?

Wat is je doel? Dat is een belangrijke vraag als je vermogen wil gaan opbouwen. Het doel bepaalt namelijk voor een groot deel hoeveel risico je kunt of wilt lopen. Als het vermogen bedoeld is als noodzakelijk pensioeninkomen is het belangrijker dat het eindkapitaal wordt behaald dan als je aan het sparen bent voor een wereldreis.

Is je doel pensioenopbouw? Dan staan we ook uitgebreid stil bij de mogelijkheden om dit netto of in een lijfrente (bruto) te doen. Bij een lijfrente is de inleg nu fiscaal aftrekbaar.

Heb je al vermogen? Dan gaat over het behalen van een beter rendement dan bij sparen. Natuurlijk houden we rekening met het risico dat je wel of juist niet wilt lopen. Wil je juist vermogen gaan opbouwen? Door een maandelijkse inleg op je beleggingsrekening te doen levert het veel extra rendement op. Vooral als je op tijd start en de beleggingen goed spreidt. Wat is verstandig? En wat doet de fiscus?

Veel vragen! Samen maken we een plan hoe we je vermogen het beste kunnen laten groeien.

Lees verder
image

Sparen of beleggen?

Sparen voelt misschien wel heel veilig, maar met de huidige lage spaarrente in combinatie met inflatie (gemiddeld 2%) en belasting is de kans groot dat je geen of zelfs een negatief rendement behaald. Je haalt dan waarschijnlijk met sparen niet het gewenste doel.

Beleggen kent vele varianten
In een aantal stappen bekijken samen met jou hoe we je vermogen met een verantwoord risico kunnen laten groeien zodat jij je dromen kunt realiseren.

Beleggingshorizon
Dit is een mooi woord om aan te geven hoelang je de tijd hebt om je doel te bereiken. Als je op je 55e nog wat extra vermogen wil opbouwen voor je pensioen is je beleggingshorizon aanzienlijk korter dan wanneer je dit op je 35e besluit te gaan doen. Een tijdelijke daling van de koersen zullen makkelijker kunnen worden opgevangen of goedgemaakt als je nog een ruime periode voor de boeg hebt.

Risico profiel
Naast een aantal meer objectief te bepalen elementen speelt ook zeker de risico beleving van jouw als belegger een rol. Als je er ’s-nacht van wakker ligt als de koersen met 10% zijn gedaald dan is waarschijnlijk een hoger risico profiel niet iets voor je. Hoewel je wellicht weet en begrijpt dat meer risico waarschijnlijk ook meer rendement opleveren is een gezonde nachtrust ook van belang.

Door het doel, je horizon en je risico beleving goed te combineren stellen we het risico profiel op. Dit is de verhouding tussen aandelen en obligaties. Hoe meer er wordt belegd in aandelen hoe hoger het risico, maar ook het te verwachten rendement.

Spreiding
Bij actief vermogensbeheer wordt er niet belegd in individuele aandelen. Dit betekent dat er in je beleggingsrekening altijd beleggingsfondsen staan. Hiermee creëer je direct veel spreiding omdat in een fonds tientallen aandelen of obligaties zijn opgenomen. Door verschillende beleggingsfondsen op te nemen wordt er vervolgens gezorgd voor een spreiding over de verschillende werelddelen en sectoren.

Lees verder
image

Aan de slag!

Niets is zo persoonlijk dan je dromen en wensen. Ik wil dan ook graag weten wat jouw situatie is zodat we hier invulling kunnen gaan geven. Ga je voor een eenmalige (grote) inleg of ga je voor maandelijkse vermogensopbouw? Of maken we een combinatie tussen deze twee? Zo komen we tot een op maat gemaakt en gebalanceerd advies. En een verantwoorde vermogensopbouw!

Alvast meer weten? Bekijk hier dan het webinar dat we georganiseerd hebben met NNEK Vermogensopbouw: Bit.ly/WebinarKanzzmetNNEK.

Heb je een vraag, of wil je graag wat extra informatie?