Wonen
"Wonen is meer dan alleen je hypotheek"
Wat betekent wonen voor jou?
Misschien heb je al een woning op het oog en weet je al wat je wil. Of heb je de keuze nog niet gemaakt en is er nog veel twijfel.
Ga je voor een bestaande woning met authentieke elementen of kies je voor nieuwbouw met veel ruimte en de laatste energiezuinige maatregelen? Beide hebben eigen voor- en nadelen. Waar kies jij voor? En beter nog; waarom kies je daarvoor? Wat past er bij je leven nu en op termijn?
Stel jezelf eens de vraag; ‘Wat betekent wonen voor mij’? Zo krijg je helder wat jouw keuzes moeten zijn. Wonen is namelijk meer dan het afsluiten van een hypotheek. Het is bewust kiezen wat en waar je thuis is en waarom.
Lees verderKanzz Berekening
Ik zorg ervoor dat je goed voorbereid op stap gaat.
In de huidige huizenmarkt is het belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je een bod op een huis doet of je hypotheek oversluit. Met de Kanzz Berekening sta ik stil bij wat je dromen, doelen en wensen zijn en waarom je bepaalde keuzes maakt. Dit geeft je duidelijkheid over je financiële positie, ervaring en je risicobereidheid.
Natuurlijk ga je niet over één nacht ijs, daarom neem ik de voordelen en nadelen goed met je door. Zo ga je goed voorbereid op pad en kun je zonder zorgen een afspraak maken met de makelaar.
Van kijken tot wonen
Kanzz berekening
In het eerste gesprek maken we kennis en berekenen wat in jouw situatie de maximale hypotheek kan zijn.
Bezichtiging
Je gaat naar nieuwe woningen kijken. Maak een afspraak voor een bezichtiging bij voorkeur bij daglicht. Zo krijg je een goed beeld van de lichtinval en zie je beter wat de staat van onderhoud is.
Tweede bezichtiging
Ben je enthousiast? Ga zeker nog een keer kijken. Neem het liefst iemand mee. Een aankoopmakelaar kan goed helpen. Zij zien vaak andere dingen of stellen vragen waar je niet aan dacht. Hij kent de markt en het “spel” als geen ander.
Bod uitbrengen
Je kunt met een gerust hart een bod uitbrengen want je weet met de Kanzz Berekening hoe ver je kunt en wil gaan. Je hebt altijd 3 dagen bedenktijd na het uitbrengen van het bod.
Koopovereenkomst
De makelaar stelt de koopovereenkomst op. Ik kijk "over je schouder" met je mee of zaken als ontbindende voorwaarden, bankgarantie en passeerdatum realistisch en haalbaar zijn.
Hypotheek
Ik ga de hypotheek voor je regelen. Lees daarover meer bij het onderdeel hypotheken. (Kanzz.nl/hypotheek)
Wonen; Wat past bij jou?
-
Nieuwbouw
De meeste nieuwbouwwoningen en –appartementen worden gebouwd binnen een groter project. Dit wordt ook wel projectbouw genoemd. Het heeft voor jou als koper voordelen, maar het geeft ook iets minder vrijheid dan wanneer je een maatwerkwoning laat bouwen.
Samen Bouwen
Je hoort het steeds vaker, een groepje mensen dat samen hun droomhuis realiseert. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, CPO genaamd. Voorbeelden hiervan zijn: iedereenkanbouwen.nl
Zelf Bouwen
Als je een stuk grond koopt of hebt, kun je hier een woning naar je eigen smaak op laten bouwen. Je zorgt dat alle partijen (architect, aannemer, etc.) goed samenwerken, je hakt knopen door en bewaakt de planning. Je kunt natuurlijk ook een ervaren projectleider inhuren die je helpt.Cataloguswoning
Veel bouwbedrijven bieden cataloguswoningen aan; vaste modellen die je kunt aanpassen aan jouw wensen. Een beetje vergelijkbaar met een auto: een vast instapmodel, maar aan te passen naar je eigen wensen. Het voordeel van een cataloguswoning is dat ze vaak snel gebouwd kunnen worden en relatief goedkoper zijn. Voorbeelden hiervan zijn: groothuis.nl livingstone.org of brummelhuis.nlVoordelen Nieuwbouw
+ Je woning voldoet aan de laatste eisen
+ Je hebt de eerste jaren (relatief) weinig tot geen onderhoud
+ Je woning is energiezuinig (zonnepanelen, warmtepomp)
+ Je kun je woning inrichten naar jouw eigen stijlNadelen
– Het duurt vaak meer dan een jaar voordat je woning af is
– Gedurende de bouwperiode heb je dubbele maandlasten
– Je moet je woning nog verder inrichten en afwerken (denk aan stoffering, gordijnen maar ook een tuinaanleg) -
Bestaande Bouw
Een bestaande woning heeft over het algemeen een stuk meer sfeer dan een nieuwbouwwoning. Daarnaast is de buurt meestal verder ontwikkeld en soms minder kaal. Als koper kun je vaak roerende zaken overnemen van de vorige bewoners, zoals gordijnen of de vloerbedekking. Ook is vaak de tuin al aangelegd. Het aanbod van bestaande woningen is veel groter en gevarieerder dan het aantal nieuwbouwhuizen. Verder is de tijd tussen aankoop en overdracht veel korter dan bij een huis dat alleen nog op papier bestaat.
Omdat de woning niet nieuw is, kun je de eerste jaren hogere onderhoudskosten hebben. Afhankelijk van de staat van de woning, kun je zelfs veel geld kwijt zijn aan achterstallig onderhoud. Misschien is de woning slecht geïsoleerd of zijn de verwarming en de elektra verouderd. Wellicht wil je je huis heel anders inrichten en ben je niet te spreken over de keuken of het sanitair.
Taxatierapport
Een taxatierapport is in veel gevallen nodig voor het verkrijgen van de hypotheek. Er wordt met een taxatie een inschatting gemaakt van de waarde van een woning. In geval van een verbouwing maakt de taxateur ook een inschatting van de waarde nadat deze is uitgevoerd.Bouwkundige keuring
Een bouwkundige helpt je met het onderzoek naar de bouwkundige staat van de woning. Hij zorgt voor een keuringsrapport met een exacte beschrijving van de staat van onderhoud van de woning. Daarnaast geeft het je een inzicht in de kosten om de woning in een goede staat te krijgen.Voordelen
+ De woning is relatief snel voor je beschikbaar
+ Een bestaande woning in een bestaande wijk met groen en voorzieningen
+ Huis en tuin zijn al (gedeeltelijk) ingerichtNadelen
– De stijl van de huidige bewoning is niet altijd die van jou
– (keuken-) apparatuur is wellicht verouderd
– hou rekening met onderhoud- of renovatiekosten -
Belangrijke termen
Bod uitbrengen
De koop van een woning door een koper moet schriftelijk worden aangegaan. Het doen van een bod is dus nooit bindend, ook niet als jouw bod door de verkoper wordt geaccepteerd. Je bod is dus pas bindend als de verkoper akkoord is gegaan en de verkoop schriftelijk is vastgelegd. Dat gebeurt in een koopcontract.Bedenktijd
Als koper heb je 3 dagen bedenktijd. Dat betekent dat je de koopovereenkomst binnen 3 dagen zonder opgaaf van reden kosteloos kunt ontbinden. Daarna kun je alleen van de koop af als je je moet beroepen op een van de ontbindende voorwaarden.Ontbindende voorwaarden
Stel zorgvuldig ontbindende voorwaarden op in het koopcontract, zodat je eventueel van de koop kunt afzien.
Krijg jij bijvoorbeeld de financiering niet rond? Dan moet je zelf binnen een bepaalde termijn schriftelijk de koopovereenkomst ontbinden. Vaak moet je ook een afwijzing van minstens één geldverstrekker meesturen als bewijs. De formulering van een ontbindende voorwaarde is belangrijk en, als er geen ontbindende voorwaarde is, kun je helemaal niet van de overeenkomst af. Zelfs niet als je de financiering niet rond krijgt.Bankgarantie
Als je een woning koopt betaal je meestal de koopsom niet meteen. Dit gebeurt bij het ondertekenen van de notariële akte tot levering bij de notaris, soms wel maanden later. Ter bescherming van de verkopers willen zij in de meeste gevallen dat jij als koper na ondertekening van de koopakte een waarborgsom stort of een bankgarantie stelt. Dit geeft de verkoper meer zekerheid dat je de woning ook echt gaat afnemen.
Een waarborgsom bedraagt meestal 10 procent van de overeengekomen koopprijs en moet meestal binnen een week na het verlopen van de ontbindende voorwaarden worden voldaan. Deze waarborgsom maak je over aan de notaris.
Als je niet voldoende spaargeld hebt om de waarborgsom te storten, is de bankgarantie een het alternatief. Bij een bankgarantie verklaart de bank dat zij garant staat voor het bedrag als jij de verplichtingen niet nakomt. Een bankgarantie heeft als voordeel dat je je spaargeld niet hoeft aan te spreken.
Het stellen van een bankgarantie kost geld. De bank rekent meestal 1 procent van het bedrag waarvoor de bank garant staat aan kosten.
Bouwdepot
Een bouwdepot is een deel van de hypotheek dat bij de bank achterblijft. Uit het bouwdepot kunnen betalingen worden gedaan voor facturen die zijn uitgegeven aan (ver)bouwactiviteiten.Het geld in het bouwdepot mag alleen voor afgesproken verbeteringen aan het huis worden gebruikt. Hier kan dus gedacht worden aan een uitbouw, dakkapel maar ook keukens en inbouwkasten. De looptijd van een bouwdepot is meestal maximaal 2 jaar. Dit betekent dat een verbouwing ook binnen deze periode afgerond moet worde
-
Woning verkopen
Je hebt een andere woning op het oog en je gaat je huidige woning verkopen. Je woning verkopen is een grote stap en vaak spannend. Is het nu wel het juiste moment om de woning in de verkoop te zetten of kun je beter nog even wachten.
Makelaar
Een goede makelaar neemt je veel werk uit handen. Hij kent de lokale markt goed en adviseert over de vraagprijs. Hij zorgt voor foto’s die uitnodigen om te komen kijken en doet de bezichtigingen. Onderhandelingen, koopcontract en nazorg, het wordt allemaal voor je gedaan. Je laat het hele verkoopproces over aan de professional. Ik kan je in contact brengen met een goede makelaar.Overbruggingshypotheek
Als je overwaarde hebt in je huidige woning die je wil gebruiken bij de aankoop van de nieuwe woning heb je meestal een overbruggingshypotheek nodig. De nieuwe woning koop je meestal eerder om te kunnen verbouwen.