Ga jij je huis (ver)bouwen? Ga voor een duurzaam droomhuis! Een duurzaam huis is beter voor het milieu. Je bespaart niet alleen energie, maar het bespaart grondstoffen en het respect voor mens en milieu staat voorop. Ook zijn deze woningen vaak gezonder voor bewoners en gebruikers. Duurzaam bouwen is niet per se duurder. Het kan soms zelfs goedkoper zijn door andere bouwwijzen en materiaalgebruik. Als alleen de stichtingskosten (de grond- en bouwkosten) worden bekeken, lijkt het of duurzaam bouwen duurder is. Vaak zijn de kosten van het onderhoud een stuk lager. Ook worden de energie- en waterbesparende maatregelen tijdens het gebruik van de woning terugverdiend. Dit zorgt voor een lagere energie- en waterrekening. Voor de kopers of gebruikers van een woning of gebouw is dat een voordeel. 

(Ver)bouwen 

(Ver)bouwen is dé kans om je huis te verduurzamen. Een verbouwing van de zolder, badkamer of keuken, een nieuwe aanbouw, vloer of kozijnen nú goed aanpakken, is straks besparen. Ga je bouwen? Bekijk dan meteen of er ruimte is voor het plaatsen van zonnepanelen en leg meteen vloerverwarming aan. Ga je aan de slag met een nieuwe keuken? Kies dan voor koken op inductie en laat je goed informeren over de zuinigheid van de apparatuur. Veel aannemers denken graag net even wat groener met je mee. Geef bij je aannemer goed je wensen voor duurzaamheid aan. Er zijn vele mogelijkheden! 

Isoleren is besparen 

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Maar liefst 75% van de woningen in Nederland heeft nog geen goede isolatie. Check dus eens wat er op jouw woning aangepast kan worden. Hoe weet je of je huis al geïsoleerd is en wat je kunt verbeteren? Globaal genomen zegt het bouwjaar van je huis al veel over de mate van isolatie. Huizen van voor 1975 zijn bijvoorbeeld niet of nauwelijks geïsoleerd bij de bouw. Daar valt vaak nog veel te verbeteren. Terwijl huizen van ná 2000 goede tot zeer goede isolatie hebben: daar hoef je weinig meer aan te doen. Maak een plan en informeer bij de diverse leveranciers voor de mogelijkheden. Het hoeft niet allemaal tegelijk, het kan natuurlijk ook in stappen. 

Zonnepanelen 

Door zonne-energie op te wekken maak jij een groot verschil voor het milieu. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. De aanschaf van zonnepanelen is een investering in de toekomst, die zichzelf terugverdient. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee en is een slimme investering. De winst is vergelijkbaar met een rente van 4 procent op je spaarrekening. Daar kan geen bank tegenop! Je bespaart energiekosten en krijgt een vergoeding voor de stroom als je die levert aan het net. 

Subsidie zonnepanelen 

De Nederlandse overheid stimuleert de aanschaf van zonnepalen, maar een landelijke subsidie bestaat niet meer. Er is nog wel een voordelige regeling. Je kunt namelijk btw terugvragen van: 

  • Het aankoopbedrag van de zonnepanelen.
  • De installatiekosten van de zonnepanelen. 

Vaak is deze regeling een stuk voordeliger dan de oude regeling. Dit omdat het bedrag dat je nu terug kunt krijgen afhankelijk is van hoeveel zonnepanelen jij laat plaatsen. Dat betekent dat je meer voordeel krijgt bij het plaatsen van meer panelen. Dit maakt een investering een stuk interessanter. En ben jij lekker groen bezig. 

Laat je wel goed informeren door de Belastingdienst over deze btw-teruggave. Veel zonnepanelen leveranciers hebben een service die dat gemakkelijk voor jou regelen. Ga je zelf aan de slag? Op de website van Milieu Centraal staat een handig stappenplan. 

Subsidie isolatie 

Voor het isoleren van je huis is het mogelijk om subsidie te krijgen. Hiermee krijg je ongeveer 20 procent van de kosten terug. Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak, gevel, vloer en hoogrendementsglas. Je moet binnen een jaar ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie, óf 1 isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De subsidieaanvraag dien je in nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen een jaar na uitvoering en betaling van de eerste maatregel. 

Gemeente 

Vergeet ook niet om bij jouw gemeente te informeren naar de mogelijkheden. Sommige gemeenten hebben bijvoorbeeld een aanvullende regeling of lokale subsidies op verduurzaming van jouw woning. Check eenvoudig via de Energiesubsidiewijzer of dat in jouw woonplaats het geval is. 

Hoe zit het financieel? 

Alles leuk en aardig, maar hoe ga je dit allemaal betalen? Gelukkig is er naast de nodige subsidieregelingen ook de mogelijkheid om de kosten door middel van een hypotheek te betalen. Bij het afsluiten van je hypotheek mag je namelijk extra lenen voor energiebesparende voorzieningen (EBV). Je hypotheeklasten worden hierdoor iets hoger, maar je energierekening is een stuk lager. Daarnaast stijgt de waarde van je woning door de aanpassingen en zeker niet onbelangrijk; je helpt het milieu. 

Voor energiebesparende maatregelen mag je max. €9.000,- extra lenen bovenop de maximale hypotheek die berekend is op basis van jouw inkomen. Hiervoor moet je (gezamenlijk) bruto jaarinkomen minimaal €33.000,- zijn en de totale lening mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde.

Let op! Wil je meer dan €9.000,- extra lenen voor energiebesparende maatregelen?
Dan kan dat alleen als je op basis van de inkomenstoets nog financieringsruimte over hebt. De maximale hoogte van de totale lening veranderd hierdoor niet en mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde.

Een rekenvoorbeeld:

 

 

 

 

 

Het extra leenbedrag mag alleen worden besteed aan de energiebesparende maatregelen.

Als financieel planner denk ik graag met je mee. Ik kijk verder dan eenmalig voordeel, wijs je op alternatieven en neem ook de langere termijn mee in het plaatje. Zo krijg jij inzicht en overzicht, zodat je beslissingen kunt nemen die het beste bij je passen.


Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem dan zeker contact met mij op:
06 – 505 24 702.
Of plan hier direct online een afspraak.

 

  

Bron: MilieuCentraal | Rijksoverheid