Duurzaam

Ga jij je droomhuis (ver)bouwen? Ga voor duurzaam!

Duurzaam - Kanzz

Aan de slag!

Er zijn diverse manieren om een huis duurzaam te (ver)bouwen. Dat is niet per se duurder. Het kan soms zelfs goedkoper zijn door andere bouwwijzen en materiaalgebruik. Als alleen de stichtingskosten (de grond- en bouwkosten) worden bekeken, lijkt het of duurzaam bouwen duurder is. Vaak zijn de kosten van het onderhoud een stuk lager. Ook worden de energie- en waterbesparende maatregelen tijdens het gebruik van de woning terugverdiend. Dit zorgt voor een lagere energie- en waterrekening. Voor de kopers of gebruikers van een woning of gebouw is dat een voordeel.

Isoleren is besparen
Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Maar liefst 75% van de woningen in Nederland heeft nog geen goede isolatie. Check dus eens wat er op jouw woning aangepast kan worden. Hoe weet je of je huis al geïsoleerd is en wat je kunt verbeteren? Globaal genomen zegt het bouwjaar van je huis al veel over de mate van isolatie. Huizen van voor 1975 zijn bijvoorbeeld niet of nauwelijks geïsoleerd bij de bouw. Daar valt vaak nog veel te verbeteren. Terwijl huizen van ná 2000 goede tot zeer goede isolatie hebben: daar hoef je weinig meer aan te doen. Maak een plan en informeer bij de diverse leveranciers voor de mogelijkheden. Het hoeft niet allemaal tegelijk, het kan natuurlijk ook in stappen.

Zonnepanelen
Door zonne-energie op te wekken maak jij een groot verschil voor het milieu. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. De aanschaf van zonnepanelen is een investering in de toekomst, die zichzelf terugverdient. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee en is een slimme investering. De winst is vergelijkbaar met een rente van 4 procent op je spaarrekening. Daar kan geen bank tegenop! Je bespaart energiekosten en krijgt een vergoeding voor de stroom als je die levert aan het net.

 

Lees verder

Mogelijkheden & regelingen

Om de aanschaf van diverse milieuvriendelijke maatregelen aantrekkelijker te maken bestaan er diverse mogelijkheden.

Extra hypotheek
Wist je dat je voor energiebesparende maatregelen je max. €9.000,- extra mag lenen? Dit is bovenop de maximale hypotheek die berekend is op basis van jouw inkomen. Hiervoor moet je (gezamenlijk) bruto jaarinkomen minimaal €33.000,- zijn en de totale lening mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde.
Meer dan €9.000,- extra lenen voor energiebesparende maatregelen? Dat kan zodra je op basis van de inkomenstoets nog financieringsruimte over hebt. De maximale hoogte van de totale lening verandert hierdoor niet en mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde. Het extra leenbedrag mag alleen worden besteed aan de energiebesparende maatregelen. 

Subsidie zonnepanelen
Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je de btw terugvragen van het aankoopbedrag van de zonnepanelen en de installatiekosten hiervan. Dit maakt een investering een stuk interessanter. En ben jij lekker groen bezig! Op de website van Milieu Centraal staat een handig stappenplan.

Subsidie isolatie
Voor het isoleren van je huis is het mogelijk om subsidie te krijgen voor ongeveer 20 procent van de kosten. Denk hierbij aan isolatie van dak, gevel, vloer en hoogrendementsglas. Je moet binnen een jaar ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie, óf 1 isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Gemeente
Denk er ook aan om bij jouw gemeente te informeren naar de mogelijkheden. Sommige gemeenten hebben bijvoorbeeld een aanvullende regeling of lokale subsidies op verduurzaming van jouw woning. Check eenvoudig via de Energiesubsidiewijzer of dat in jouw woonplaats het geval is.

Lees verder

Welke duurzame stap zet jij?

 • Aardgasvrij wonen

  Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dat gaat niet in één keer: de meeste huizen zijn waarschijnlijk pas na 2030 aan de beurt. Gebruik de tijd die je hebt goed en ga isoleren waar je kan. Begin met plekken zonder isolatie die makkelijk te isoleren zijn. En benut iedere verbouwing en onderhoud aan je huis om de isolatie te verbeteren. Het vervangen van de cv-ketel is pas de laatste stap. Het stappenplan aardgasvrij van Milieu Centraal helpt je om slimme keuzes te maken.

  Stap voor stap gaan we onze woningen steeds duurzamer verwarmen. Dat betekent dat we geen aardgas meer gebruiken, maar hernieuwbare energie. Maar vooral dat we verwarmen met veel minder gas of stroom dan we eerst deden. Aardgasvrij wonen begint dus met goede isolatie. Maar zorg ook voor betere ventilatie met minder tocht en laat alvast slim leidingen of stroomdraden trekken. Milieu Centraal laat in een helder overzicht zien hoe je in 6 stappen van het gas af gaat.

 • Vloerisolatie

  Wil je de begane grondvloer (beter) isoleren? Met deze handige tool Milieu Centraal Vloercheck ontdek je hoe je dit het beste aanpakt en wat het kost en oplevert. Neem een paar minuten de tijd en doorloop de vragen. Je krijgt een compleet advies op maat: het beste startpunt voor een goed geïsoleerde vloer.

 • Zonnepanelen

  Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en winstgevend. Met zonnepanelen op je dak wek jij je eigen duurzame stroom op.

  Zonnepanelen op jouw dak? Hoeveel panelen kunnen er op jouw dak? Wat kost dat en wat levert het op? Maak een eerste inschatting met de zonnepanelen check: Milieucentraal.nl/zonnepanelencheck.

 • Duurzame hypotheek

  Bij een duurzame of groene hypotheek worden huizenkopers gestimuleerd om een duurzame woning te kopen of om energiebesparende maatregelen te treffen. Hierbij gaat het al lang niet meer over de goedkoopste hypotheekrente. Het gaat om energiezuinig maatregelen treffen voor huizenkopers.

  Vaak bieden hypotheekverstrekkers een rentekorting aan voor woningen met een hoger energielabel. Dit kan schelen in de maandlasten.

Heb je een vraag, of wil je graag wat extra informatie?